PELKO

2.Tim.1:7.

Sillä Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden hengen.

1.Joh.4:18.

Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta, ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa.

                                                      Uskon, että kaikkina maailman aikoina halki historian on ollut paljon pelkoa. Ihmiset ovat pelänneet kaikkea sitä, mikä ei ole ollut tuttua, vieraita ihmisiä, okkultismia, oikeaa ja luultua, Jumalaa (väärällä tavalla), ukkosta ja mitä tahansa outoa tai pelottavaa. Otan esimerkkejä erilaisista peloista.

1. Turvattomuus.

Turvattomuuden tunne on lähes jokaisella ihmisellä eri asteisena. Jos lapsuus on ollut hyvä ja lapsi on saanut paljon rakkautta molemmilta vanhemmiltaan, hänen turvattomuuden tunteensa on paljon vähäisempää kuin päihteitä käyttävien vanhempien lasten. Onneksi on olemassa Jumala, joka pysty auttamaan tällaisessa asiassa. Olen nähnyt satojen jollei tuhansien ihmisten vapautuvan turvattomuuden tunteesta Jumalan avulla.

2. Hylätyksi tulemisen pelko

Kun menin ensimmäisen kerran sielunhoitoon itse, menin Betaniakotiin ja ennen sinne menoani minun oli kirjoitettava lyhennelmä elämästäni. Vuokko, joka oli siellä jonkinlaisena johtajana, sanoi, että vaikka hän oli vuosikymmeniä tehnyt omaa työtään, koskaan hän ei ollut tavannut ihmistä, joka olisi ollut niin totaalisen hyljätty kuin minä olin syntymästä siihen asti kuin tuo hoitosuhde aloitettiin. Kuitenkaan minua ei painanut kuin yksi asia, jonka jätän kertomatta, koska se ei rakenna ketään. No, tuota hylkäämistä jatkui senkin jälkeen, mutta olen päässyt irti monista pelosta, joita minulla ennen oli. Lisäksi osaan ymmärtää itseäni, jos minut taas jotenkin hylätään ja osaan heti jättää asian Jumalalle ja antaa anteeksi.

Jumala parantaa hylkäämisen haavoja ja antaa ihmisen tuntea itsensä arvokkaaksi. Olen rukoillut lukemattomien ihmisten hylkäämisen haavoja ja Jumala on niitä parantanut. Jos meillä niitä on, kannattaa puhua asiasta luottohenkilölle tai sielunhoitajalle ja Jumala parantaa, kun yhdessä rukoillaan.

3. Menettämisen pelko

Minulla on ollut aivan sairas menettämisen pelko lasten suhteen. Minun oli vähän väliä tarkistettava, että lapset olivat näkyvissä tai kaverin tykönä niin kuin oli sovittu. Ja jos hän ei palannutkaan niin kuin oli sovittu, kuolin tuhat pientä kuolemaa, kun mielikuvitukseni maalasi kauhukuviansa. Mikään oma rukoukseni ei auttanut. Mutta pelko on sitä myöten helpottanut, kun lapset ovat löytäneet omat puolisonsa. Luultavasti minun pelkoni alkusyy oli äitini, joka kiristi minua kaikilla niillä asioilla, jotka olivat minulle rakkaita, saadakseen oman tahtonsa perille. Luulin, että Jumala on samanlainen. Jos en osaa olla oikeanlainen kristitty, Hän ottaa rangaistukseksi lapseni jonkun onnettomuuden kautta pois. Kesti vuosia oppia, ettei Jumalalla ja äidilläni ollut mitään yhteistä. Jumala rakasti, jota äitini ei osannut tehdä. Nykyisin olen hullun huoleton ja luotan Jumalaan.

4. Sodan ja väkivallan pelko

Minun ikäiseni varmaan eniten pelkäävät sotaa, sillä isämme ja äitimme kokivat sodan kauhuineen riippuen siitä, missä asuivat. Heidän kertomuksensa saivat minunlaiseni pienen tytön rukoilemaan peloissaan, ettei sota vain alkaisi uudestaan. Mutta vaikka emme saisikaan kokea sotaa, toiset meistä kokevat tai ovat kokeneet väkivaltaa. Minäkin olen seissyt ladatun, varmistamattoman revolverin piipun edessä, kun sitä on pitänyt mies, joka on ollut niin humalassa, ettei ole meinannut pystyssä pysyä. Minut on myös hakattu sairaalakuntoon, mutta heitetty vertavuotavana teltan uumeniin ja ympärillä on seissyt lukuisia perheitä katsomassa sitä näytelmää eikä kukaan ole pannut tikkua ristiin minun auttamisekseni. Jos olisin kuollut, he olisivat vähin äänin poistuneet leirintäalueelta, etteivät olisi joutuneet todistamaan tappoa poliiseille.

En yhtään ihmettele, että ihmiset pelkäävät. Mutta Jumala voi parantaa nekin haavat, kun niiden puolesta rukoillaan.

5. Kuolemanpelko

Hebr.2:14-15. Koska siis lapsilla on veri ja liha, tuli hänkin niistä yhtälaisella tavalla osalliseksi, että hän kuoleman kautta kukistasi sen, jolla on kuolema vallassaan, se on: perkeleen ja vapauttaisi kaikki ne, jotka kuoleman pelosta kautta koko elämänsä olivat olleet orjuuden alaisia.

Jos ihminen on kokenut tilanteen, jossa hän on ollut hengenvaarassa ja myös tietää sen, hänelle usein tulee kuolemanpelko. Jopa jotkut uskovat pelkäävät kuolemaa. Kuolemassa ei ole mitään pelättävää, jos Jeesus on sydämessä ja välit Hänen kanssaan ovat kunnossa. Tietenkin tapa, millä kuolee, voi pelottaa. Mutta jos tapahtuu onnettomuus, usein tapahtuma on niin nopea, ettei tajuakaan, kun on jo helmiportilla. Sairaus saattaa olla pahempi, sillä siinä ehtii pelätä pitempään, mutta kun rukoilee, Jumala ottaa pelon pois. Kuoleminen on kuin takin vaihtamista, maallinen, raihnainen ruumis riisutaan ja päälle puetaan kirkkaus.

Kuolemanpelonkin voi sielunhoitaja  rukoilla pois. Kuolemanpelko on henkivalta, joka kiusaa ihmistä silloinkin, kun ihminen ei ole kuolemassa. Se aiheuttaa ihmisessa voimakkaan paniikinomaisen pelon sellaisessa tilanteessa, jossa ei ole mitään hätää eli kyseessä on paniikkihäiriö. Olen kokenut sellaisen itse ja tiedän mistä kirjoitan. Kyseinen henki ei ole ihmisessä sisällä, vaan se kiusaa ulkoa päin.

6. Tulevaisuuden pelko

Tänä päivänä monet ihmiset pelkäävät atomisotia, ilmasto-muutoksia, koronaa jne. Kun meidän ikäisemme kuolevat, mitä jää jäljelle heille. Koska he eivät usko Jeesukseen, he eivät tiedä mitään siitä ilosta, joka meitä odottaa. He yrittävät epätoivoisesti pelastaa maapallon ymmärtämättä, että se on turhaa, sillä maapallo tulee kokemaan melkoisen myllerryksen atomisotien ja Jumalan vihan seurauksena ja vähän jää ihmisiä jäljelle, siemen 1000-vuotiseen valtakuntaan. Rukoillaan, että kaikki nämä ilmastoaktivistit löytäisivät Jeesuksen ennen kuin on liian myöhäistä ja kaikki heidän ajamansa asiat palavat tulena tuhkaksi ja lukemattomat ihmiset sen mukana.

7. Henkivaltojen pelko

Jos on ollut tekemisissä demonien kanssa, alkaa pelätä niitä. Moni niistä, jotka ovat käyneet ennustajilla tai pelanneet spiritismiä tai ovat harrastaneet jotain muuta vastaavaa, alkaa pelätä henkivaltoja, koska ne ovat alkaneet ilmaista itseään hänen kotonaan tai missä muualla tahansa, missä tuo ihminen on yksin. Tämä johtuu henkivalta sidoksista, joita tällaisissa tilanteissa syntyy. Siksi tällaisen ihmisen on sanouduttava Jeesuksen nimessä irti kyseisestä asiasta ÄÄNEEN ja silloin se helpottaa. Sen pitää tapahtua ääneen siksi, että me julistamme silloin, ettemme halua olla enää sen kanssa tekemisissä, koska vallanvaihto on tapahtunut ja Jeesus hallitsee meissä. Henkivallat eivät sitäpaitsi välttämättä ymmärrä ihmisten ajatuksia, mutta puheen ne kuulevat.

8. Epäonnistumisen pelko

Monet oppivat lapsina, että vanhemmat rakastavat vain, jos sen ansaitsee. Tämä aiheuttaa epäonnistumisen pelon ja suorittamisen tarpeen. Sellaisella lapsella ei ole rakastavia vanhempia eikä sitten myöhemmin rakastavaa Jumalaakaan. Kaikki Jumalan rakkaus täytyy antaista. Jotta kelpaa Jumalalle, täytyy tehdä Hänelle paljon työtä. Täytyy rukoilla ainakin tietty määrä tunteja ja lukea ainakin tietty määrä raamattua kelvatakseen. Hänelle armo on tuntematon käsite. Usein hän saa vielä puolisokseen haukkuvan, armahtamattoman ihmisen, joka entisestään saa hänet tuntemaan itsensä yhä kelpaamattomammaksi ja hyödyttömämmäksi ihmiseksi. Vain Jumala voi hänet vapauttaa tuosta kurimuksesta.

9. Ihmispelko

Joh.19:38. Mutta sen jälkeen Joosef, arimatialainen, joka oli Jeesuksen opetuslapsi, vaikkakin salaa, juutalaisten pelosta, pyysi Pilatukselta saada Jeesuksen ruumiin, ja Pilatus myöntyi siihen. Niin hän tuli ja otti Jeesuksen ruumiin.

San.29:25. Ilmispelko panee paulan, mutta Herraan luottavainen on turvattu.

Monet meistä pelkäävät ihmisiä ja heidän mielipiteitään. Jos vielä vanhemmat ovat olleet ankaria, heistä tulee ihmisraunioita, jotka pyytävät anteeksi olemassa oloaan ja yrittävät kaikella tavalla miellyttää muita. Tällainen ihminen, jos kuka, tarvitsee Jumalan rakkautta ja täydellistä eheytymistä Hänen avullaan.

On myös niitä, jotka eivät ole antautuneet Jumalalle kokonaisvaltaisesti ja yrittävät miellyttää maailman ihmisiä tai pelkäävät menettävänsä jotain, jos maailman ihmiset saavat tietää, että he ovat uskossa. Siksi he ovat salaa uskossa niin kuin Joosef, arimatialainen. Kelpaako se Jumalalle, se kerrotaan sanassa.

Mark.8:38. Sillä joka häpeää minua ja minun sanojani tässä avionrikkojassa ja syntisessä sukupolvessa, sitä myös Ihmisen Poika on häpeävä, kun Hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa.

10. Rangaistuksen pelko

Aikaisemmin lapsia kuritettiin ja minäkin sain isoäidiltä koivumäen herraa niin, että punaiset palot kulkivat pyllyssä. En pitänyt sitä mitenkään pahana, sillä jotkut lapset tarvitsevat ruumiillista kuritusta, mutta rakkaudessa eikä niin, että se tehdään vihan vimmassa.

Paljon pahempaa on se, kun kuritetaan henkisesti. Se aiheuttaa vammat, jotka kestävät jopa kuolemaan asti. Jumalakin kuulemma vihaisena heitteli kuumia kiviä ihmisten päälle, kun he tekivät syntiä. Siksi monilla ihmisillä oli aivan väärä kuva Jumalasta. Hän ei ollutkaan rakkaus vaan viha. Vielä tällä hetkellä Hän on kuitenkin rakkaus ja tarjoaa anteeksiantamusta ja kaikkea hyvää, jota vain Hän voi antaa. Viha tulee myöhemmin niille, joille ei Jumalan rakkaus kelpaa.

11. Tuntemattoman pelko.

Se tulee Suomessa esille nykyään erityisesti maahanmuuttajien tähden. Aikaisemmin se oli romaaneihin kohdistuvaa pelkoa.

Ei silti, minulle on sana suvaitsevaisuus tullut kirosanaksi, kun se tarkoittaa yleensä syntisen elämän suvaitsemista. Me suvaitsemme nykyään kaikkia uskontoja, lukuunottamatta raamattuun uskovaa kristillisyyttä. Kristillisyyskin, kun se on pelkkää uskonnollisuutta on sallittua, mutta ei todellinen kristillinen elämä, kun emme hyväksy syntiä. Islamin usko hyväksytään siksi, että sitä pelätään.

12. Fobiat

a) Pimeyden pelko

Isoäitini pani minut 3-4vuotiaana pimeään vaatekaappiin säpin taakse ja sanoi, että piru tulee ja hakee minut, kun olin ollut tottelematon ja rikkonut hänelle kallisarvoisen astian. Sain hirveän pimeän pelon pitkälti aikuisuuteen asti, kunnes puolestani rukoiltiin ja tuo sielunhaava parani ja pelko katosi.

b) Ahtaanpaikan kammo

Sain aikamoisen paniikin, kun minut leikissä pantiin säkkiin, enkä heti päässyt sieltä pois. Se panikki tuli vain sen kerran.

c) Avaran paikan kammo

Joidenkin ihmisten on ihan mahdoton kulkea torin läpi tai kulkea muuallakaan avaralla paikalla. Joku on kertonut, että häntä alkaa huimata ja hän pelkää kaatuvansa.

d) Korkeanpaikan kammo

Minä pelkään aivan hirvittävästi, jos mennään parvekkeelle, joka on korkeammalla kuin toinen kerros. Kuitenkin ollessani ensimmäisen kerran humalassa 14-vuotiaana, seisoin Turussa Vanuntalon 6. kerroksen parvekkeen kaiteella, enkä pelännyt yhtään. Onneksi ystäväni kiskaisi minut sieltä alas ja antoi aikamoisen korvapuustin, että uskoin sen olevan ehdottoman kiellettyä. Se pelko turtui humalatilassa, mutta tuli takaisin heti selvittyäni.

e) Lentopelko

Pelkään lentokoneessa aivan hirveästi, että kone putoaa. Ei mikään järkipuhe saa pelkoa pois, mikäli Jumala ei sitä poista. Mietin vain, että Jumalan on tehtävä jotain, jos minulle tulee niitä evankelioimismatkoja Eurooppaan, joista Jumala on puhunut minulle. Automatkat kestävät liian pitkän aikaa. Toisaalta Filippuksen kyydit saattavat tulla jo silloin kysymykseen.

f) Bakteerikammo

Tunsin ihmisen, joka ei tervehtinyt koskaan kädestä, koska pelkäsi bakteereja. Tunnen myös ihmisen, jonka täytyy joka päivä tehdä täydellinen suursiivous bakteerikammon takia.

g) Suljetun paikan kammo

Jotkut ihmiset eivät voi mennä hissiin sen pelkonsa tähden. Toiset saavat paniikin sairaalan laitteissa, joissa heidän täytyy mennä laitteen sisälle.

Saattaa olla vielä muitakin, mutta tässä nyt yleisimmät fobiat.

13. Sairauden pelko

Sairauden pelko syntyy siitä, että siitä paljon puhutaan. Esim. syövästä jatkuva puhuminen ja sen tarkkailu ja sairastumistodennäköisyyksien laskeskelu on tehnyt sen, että osa ihmisistä antaa periksi jo ennen kuin he edes sairastuvat. Eräs ystäväni sanoi minulle kerran: ”Äitini kuoli syöpään, isäni kuoli syöpään, samoin kaikki sisarukseni, kyllä minäkin syövän varmasti saan ja siihen kuolen.” Hän sanoi toisin sanoen näin: Syöpä, ole hyvä ja tule tänne. Täällä on ovi auki sinua varten. No, hän sai maksasyövän ja kuoli vähän sen jälkeen.

Nyt meillä on parhaillaan korona ja taas tilastotieteilijät laskeskelevat kuinka suurella todennäköisyydella niin ja niin monta prosenttia sairastuu koronaan ja kuinka monta prosenttia heistä kuolee. Sitten he julkaisevat nuo laskelmnsa, joiden ei tarvitse lainkaan pitää paikkaansa ja taas osa ihmisistä antaa periksi ja ottaa koronan vastaan ja kuolee. Koska yleisesti puhutaan, että se on erityisen vaarallista vanhuksille, he alakavat itsekin uskoa siihen.                                 

Meidän pitää taistella sellaisia todennäköisyyksiä vastaan. Sen ei tarvitse olla ollenkaan niin. Jumala on se, joka määrää ihmisen kuolemisen hetken, ei korona.

Kaikki minä voin Hänessä, joka minua vahvistaa. Fil.4:13

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *