Parannuksen teko, osa 4

4. Jospa se onkin valehtelu.

Mitä sanoo sana?

Ef.4:25. Pankaa sentähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä.

Joh.8:44. Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä.

Kol.3:9-10. Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisenne tekoinensa ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu tietoon, Luojansa kuvan mukaan

.

Maailma on täynnä valhetta. Poliitikot valehtelevat ja siksi koko valtion johto valehtelee ja salaa asioita kansalta. Ihmiset valehtelevat ja opettavat lapsensakin valehtelemaan. Mistä vain on itselle hyötyä, jokainen valehtelee sumeilematta. Oikeuden istunnoissa valehdellaan ja usein saa sentähden syytön tuomion. Kaikkein surullisinta on, että myös uskovat valehtelevat.

Kuitenkin sana sanoo, että pankaa pois kaikki valhe.

Mikä saa kristityn valehtelemaan?

1. Pelko

Syynä voi olla hylkäämisen pelko, menettämisen pelko, häpeän kuorma, väkivallan pelko tai hengen menettämisen pelko. Kaikki tämä todistaa, ettei kyseinen ihminen tunne eikä luota Jumalaan.

2. Hyötymisen tarkoituksessa. Jumala ei olekaan ykkönen, vaan mammona

3. Pettämismielessä, mm. aviorikos. Tässä tapauksessa ihminen on jo mennyt kauas Jumalasta.

4. Kosto. Kyseessä on anteeksi antamattomuus, joka on saanut muhia ihmisen sisällä.

5. Kiusaaminen. Ajatelkaa, jopa kristittyjen keskuudessa esiintyy kiusaamista. Ei ole vaikea arvioida sellaisen kristityn suhdetta Jumalaan.

6. Kateudesta. Hengellinen kateus on hyvin yleistä kristittyjen keskuudessa.

7. Valkoiset valheet. Valheita ovat nekin. Parempi olla sanomatta mitään kuin valehdella, paitsi jos jonkun henki on siinä kyseessä.

Minä olin ennen uskoontuloa kova valehtelemaan. Valehtelin silloinkin, kun ei olisi tarvinnut. Sentähden olenkin saanut suurimmat taisteluni käydä valhetta vastaan uskoon tultuani. Sain erittäin hyvää koulutusta valheeseen äidiltäni. Ei saanut sanoa totuutta isäpuolelleni, koska hän ei ymmärtänyt jatkuvaa saapikkaiden ostamista kasvuiässä olevalle tytärpuolelleen. Hänkin oli käyttänyt 40 vuotta samoja kenkiä eikä niitä hänen pojalleenkaan ostettu joka vuosi. Minkä minä sille voin, että jalkani siinä iässä kasvoivat paljon. Hänen poikansa oli minun äitini ikäinen, joten siihen aikaan oli eri käytäntö kuin minun nuoruudessani. Sama asia oli muissakin vaatteissa. Piti salata se ja tämä ja tuo isäpuolelta. Opin, että salaaminen ja valhe oli suotavaa. Kun sitten tulin uskoon, oli kova työ olla liiottelematta tai muuntelematta totuutta,  kun se ei ollut tullut minulle heti alussa synniksi. Pikku hiljaa olen kasvanut totuuteen. On kuitenkin vieläkin tilanteita, joissa on hirveän vaikea sanoa totuutta.

Paras kuitenkin oppia puhumaan totuutta, sillä sana sanoo:

Ilm.22:15. Ulkopuolella ova koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalan palvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *