KARITSAN HÄÄT

KARITSAN HÄÄT

Karitsan häät ovat kopio Jeesuksen ajan israelilaisten häistä tai oikeastaan päinvastoin. Kun sulhanen tuli kosimaan, hän toi mukanaan tynnyrin viiniä. Jos avioliitosta päästiin yksimielisyyteen, avasi sulhanen tynnyrin ja siitä morsiamen isä ja sulhanen joivat maljan.

Myös Jeesus toi viinin kihlatessaan morsiamensa.

Joh.2:1-10.Ja kolmantena päivänä oli häät Galilean Kaanassa, ja Jeesuksen äiti oli siellä. Ja myös Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat kutsutut häihin. Ja kun viini loppui, sanoi Jeesuksen äiti hänelle: ”Heillä ei ole viiniä”. Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä sinä tahdot minusta, vaimo? Minun aikani ei ole vielä tullut.” Hänen äitinsä sanoi palvelijoille: ”Mitä hän teille sanoo, se tehkää”. Niin oli siinä juutalaisten puhdistamistavan mukaan kuusi kivistä vesiastiaa, kukin kahden tai kolmen mitan vetoinen. Jeesus sanoi heille: ”Täyttäkää astiat vedellä”. Ja he täyttivät ne reunoja myöten. Ja hän sanoi heille: ”Ammentakaa nyt ja viekää edeskäyvälle”. Ja he veivät. Mutta kun edeskäypä maistoi vettä, joka oli muuttunut viiniksi, eikä tiennyt, mistä se oli tullut – mutta palvelijat, jotka veden olivat ammentaneet, tiesivät sen – kutsui edeskäypä yljän ja sanoi hänelle: ”Jokainen panee ensin esille hyvän viinin ja sitten, kun juopuvat, huonomman. Sinä olet säästänyt hyvän viinin tähän asti.

Kun viinimalja oli juotu, pani sulhanen tynnyrin tapin paikoilleen, ja loput viinistä juotiin vasta häissä.

Matt. 26:29.

Ja minä sanon teille: tästedes minä en juo tätä viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.”

Kosiessa sovittiin morsiamen hinnasta, joka saattoi olla jopa 50 hopeasekeliä. Tämän morsiamen isä käytti kapioihin.

Myös Kristus maksoi morsiamen hinnan.

Matt. 27:35-52.

Ja kun he olivat hänet ristiinnaulinneet, jakoivat he keskenään hänen vaatteensa heittäen niistä arpaa. Sitten he istuutuivat ja vartioivat häntä siellä. Ja he olivat panneet hänen päänsä yläpuolelle hänen syynsä julki, näin kirjoitettuna: ”Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas”.

Silloin ristiinnaulittiin hänen kanssansa kaksi ryöväriä, toinen oikealle ja toinen vasemmalle puolelle. Ja ne, jotka kulkivat ohitse, herjasivat häntä, nyökyttivät päätänsä ja sanoivat: ”Sinä, joka hajotat maahan temppelin ja kolmessa päivässä sen rakennat, auta itseäsi, jos olet Jumalan Poika, ja astu alas ristiltä”. Samoin ylipapit ja kirjanoppineet ja vanhimmat pilkkasivat häntä ja sanoivat: ”Muita hän on auttanut, itseään ei voi auttaa. Onhan hän Israelin kuningas; astukoon nyt alas ristiltä, niin me uskomme häneen. Hän on luottanut Jumalaan; vapahtakoon nyt Jumala hänet, jos on häneen mielistynyt; sillä hän on sanonut: ’Minä olen Jumalan Poika’.” Ja samalla tavalla herjasivat häntä ryöväritkin, jotka olivat ristiinnaulitut hänen kanssansa.

Mutta kuudennesta hetkestä alkaen tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen. Ja yhdeksännen hetken vaiheilla Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se on: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit? Sen kuullessaan sanoivat muutamat niistä, jotka siinä seisoivat: ”Hän huutaa Eliasta”. Ja kohta muuan heistä juoksi ja otti sienen, täytti sen hapanviinillä, pani sen ruovon päähän ja antoi hänelle juoda. Mutta muut sanoivat: ”Annas, katsokaamme, tuleeko Elias häntä pelastamaan”. Niin Jeesus taas huusi suurella äänellä ja antoi henkensä.

Ja katso, temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti, ja maa järisi, ja kalliot halkesivat, ja haudat aukenivat, ja monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös.

Häät alkoivat sillä, että sulhanen juhlanauha päässään saapui kulkueessa omaisten ja ystävien kanssa hakemaan morsianta. Myös Jeesus tulee pyhien enkelien kanssa hakemaan oman morsiamensa häihin.

1.Tess.4:16-17.

Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin; sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.

 

Mutta kestä pääsevät häihin?

Matt 25: 1-13.

”Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. Mutta yösydännä kuului huuto: ’Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.’ Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: ’Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat’. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: ’Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.’ Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi ja sanoi: ’Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä’. Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.

Neitsyt:

2.Kor11:2. Sillä minä kiivailen teidän puolestanne Jumalan kiivaudella; minähän olen kihlannut teidät miehelle, yhdelle ainoalle, asettaakseni Kristuksen eteen puhtaan neitsyen.

Uskovan tulee tehdä parannus kaikista synneistänsä, ei pelkästään pyytää syntejään anteeksi. Silloin hän on kuin neitsyt Jeesuksen, ylkänsä, edessä.

Lamppu:

Ps.119:105. Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni.

Jumalan sana ohjaa meidät kaikkeen totuuteen ja siksi meidän tulee lukea paljon raamattua ja ’syödä’ sanaa, jotta me tiedämme, mitä Jumala meiltä haluaa.

öljy:

Ps.89:21. minä olen löytänyt Daavidin, palvelijani, olen voidellut hänet pyhällä öljylläni.

Daavidilla oli poikkeuksellisesti kolme voitelua. Hän oli kuningas ja saanut siksi kuninkaan voitelun. Jumala oli antanut hänelle myös profeetan voitelun ja pappisvoitelun. Öljy on siis voitelun ja Pyhän Hengen vertauskuva.

Meidän pitää siis olla tahrattomia ja puhtaita ja siihen auttaa Jumalan sana, mutta meidän pitää olla myös täynnä Pyhää Henkeä ennen Jeesuksen tuloa.

Kun neitsyet laittavat lamppunsa kuntoon, se tarkoittaa seuraavaa:

Vanhan testamentin mukaan papit puhdistivat päivittäin lampun, sillä jossain vaiheessa lampun sydän alkoi savuttaa ja palaminen oli epävakaata. Siksi lamppu piti sammuttaa ja lamppu puhdistettiin. Siihen laitettiin tarpeen vaatiessa uusi sydän ja myös uutta öljyä ja sytytettiin uudestaan. Normaalisti riitti, kun sydämen kärki katkaistiin, niistettiin.

Me uskovat olemme näinä vuosina tunteneet, kuinka Jumala on kaukana ja Pyhää Henkeä ei missään, mutta vaikeuksia senkin enemmän. Tämä on sitä vaihetta, kun Jumala puhdistaa meitä, kun olemme ruvenneet ’savuttamaan’ ja siksi Hän on sammuttanut lamppumme ja alkanut puhdistaa sitä, ja kun olemme puhtaat, Hän sytyttää lamppumme uudestaan. Me täytymme uudestaan Pyhällä Hengellä ja tulella. Mutta meidän tulee tarkkailla omaa sydäntämme, että öljy virtaa eikä siihen ole tullut estettä. Me palamme niin kauan kuin öljy virtaa, emme yhtään kauempaa. Sen jälkeen meillä voi olla näennäisesti kaikki hyvin, mutta sydämessämme tiedämme totuuden.

Aitoa Pyhän Hengen öljyä ei voi ostaa! Jos lähde on mennyt tukkoon, vain parannuksen teko voi avata sen uudestaan. Ne, jotka menivät ostamaan öljyä, eivät saaneet aitoa, oikeaa öljyä, vaan väärennettyä öljyä, jota Jeesus ei tunnistanut ja siksi Hän sanoi heille: ”Minä en tunne teitä.”

Meidän tulee tarkkailla, onko Pyhä Henki oikea ja onko edes Jeesuskaan oikea. Jos hiukankin tulee tunne, ettei ole varma, kannattaa lähteä pois porukoista.

Nyt lopun ajalla tulee paljon eksytystä, sen ilmoittaa raamattukin useassa paikassa.

Dan. 11:35. Ja taidollisista jotkut kompastuvat, että heidän joukkonsa koeteltaisiin, seulottaisiin ja puhdistettaisiin lopun ajaksi, sillä vielä kestää, ennenkuin määräaika on.

Matt 24:23-24. Jos silloin joku sanoo teille: ’Katso, täällä on Kristus’, tahi: ’Tuolla’, niin älkää uskoko. Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin.

Siksi on hyvä tuntea Jumalan sana, jotta oppii tuntemaan varoitukset, ettei suin päin joka paikkaan juokse.

Ilm.6:2. Ja minä näin, ja katso: valkea hevonen; ja sen selässä istuvalla oli jousi, ja hänelle annettiin seppele, ja hän lähti voittajana ja voittamaan.

Kyseessä on valheherätys, sillä Kristuksella ei ole jousta, vaan miekka. Sielunvihollinenhan niitä pahan palavia nuolia lähettelee. Kristuksella ei myöskään ole seppelettä, vaan kruunu, jopa monta kruunua. Kyseessä siis ei voi olla oikea Kristus. Eikä häntä seuraa oikea Pyhä Henki.

Ilm.19:11-16. Ja minä näin taivaan auenneena. Ja katso: valkoinen hevonen, ja sen selässä istuvan nimi on Uskollinen ja Totinen, ja hän tuomitsee ja sotii vanhurskaudessa. Ja hänen silmänsä olivat niinkuin tulen liekit, ja hänen päässään oli monta kruunua, ja hänellä oli kirjoitettuna nimi, jota ei tiedä kukaan muu kuin hän itse, ja hänellä oli yllään vereen kastettu vaippa, ja nimi, jolla häntä kutsutaan, on Jumalan Sana. Ja häntä seurasivat ratsastaen valkoisilla hevosilla taivaan sotajoukot, puettuina valkeaan ja puhtaaseen pellavavaatteeseen. Ja hänen suustaan lähtee terävä miekka, että hän sillä löisi kansoja. Ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, ja hän polkee kaikkivaltiaan Jumalan vihan kiivauden viinikuurnan.

Me kuulumme Jeesukselle. Me olemme Hänen laitumensa lampaat. Lampaat tuntevat oman paimenensa äänen eivätkä seuraa vierasta paimenta. Me rakastamme Jeesusta kaikesta sydämestämme, kukaan muu ei kelpaa meille!

4 vastausta artikkeliin “KARITSAN HÄÄT”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *