ELÄMÄÄ SAIRAANA

Tässä sitä ollaan selkä murtuneena, lievästi tokkuraisena makaamassa vuoteessa. Tulemmeko koskaan ajatelleeksi, kuinka kiitollisia saamme olla Jumalalle terveydestä? Pidämme itsestään selvyytenä, että voimme hakea jääkaapista, mitä tarvitsemme. Minulle se ei enää sitä ole. Vahvat kipulääkkeet eivät pysty poistamaan kipuja vain lievittämään niitä. Kun haen jääkaapista kivennäisvesipullon, huomaan, että jääkaappi aukeaa väärään suuntaan. On vaikea saada rollaattoria oven taakse, sillä siellä ei oikein ole tilaa. Kun vihdoin saan jääkaapin oven auki, ovat voimat jo poissa ja kivut maksimissa. Nopea ote pullosta ja pikaisesti vuoteeseen! Kestää useita minuutteja, että kipu taas vähenee siedettävälle tasolle.
Tänään olen päättänyt vaihtaa lakanat. Olen katsellut tarpeeksi kauan samoja mandariinitahroja. En ole ennen huomannutkaan, kuinka tehokas värjäysaine mandariini on. Ei taatusti lähde pesussa. Siunaan Kirsiä, että hän viitsi ja jaksoi siivota vaatehuoneeni. Siihen menikin muutamia päiviä. Nyt on tilaa, kun lähes puolet tavaroista tarpeettomina poistettiin. On se kumma, kun sitä säilyttää vaatteita, joita ei koskaan tarvitse. Jos kuitenkin joskus laihtuu niin paljon, että nuokin menevät vielä päälle eivätkä ne välttämättä koskaan mene ja jos joskus menevätkin, ovat jo auttamatta vanhanaikaisia.
Nyt tarvitsee saada lakana ja tyynyliina. Katson valmiiksi niiden sijainnin ja suunnistan suoraan sinne. Kivun keskellä ei merkitse sopivatko värit toisiinsa vaan, että ne ovat puhtaita. Pikainen ote lakanasta ja kiireesti ulos vaatehuoneesta rollaattorin luokse, kun se mokoma ei mahdu vaatehuoneen ovesta. Ylpeänä kuljetan saalistani makuuhuoneeseen ja läähättäen vaivun vuoteelle. Minä pystyin siihen! Jeesus, kiitos sinulle, että annoit kestävyyttä! Pitkän aikaa makaan vain vuoteella ja odotan, että kipu vaimenee. Suurempi ponnistus on vaihtaa lakana. Harkitsen pitkään, miten se teen, sillä pystyn seisomaan vain muutamia sekunteja kerrallaan. Lopulta ne kuitenkin on vaihdettu.
Kun lakanat on vaihdettu, vien likapyykin kylpyhuoneeseen ja panen koneeseen. Selkä antaa yhä vihaisempia merkkejä siitä, että päivän kiintiö on täynnä. Väsyneenä kompuroin makuuhuoneeseen.
Seuraava ponnistus on suihkussa käyminen, sillä se on koko ajan tuottanut erityisiä vaikeuksia. Tuoli, joka minulla on kylpyhuoneessa, on tosi pieni, siis ei matala vaan istuinosa on pieni. Märkänä se tulee liukkaaksi ja sillä on hankala istua. Vartalon jännittäminen lisää myöskin selkäkipua. Yritän suihkuttaa nopeasti, että pääsen takaisin makuuhuoneeseen istumaan. Istun pitkän aikaa tuolissa yrittäen rentouttaa vihaisen kipeää selkääni. Edessä on suihkun helpompi osa: hiusten kuivattaminen. Hiukseni ovat ohentuneet selkeästi, sillä sairauden aiheuttama stressi ja lääkkeet ovat saaneet ne lähtemään tukkoina. Tietenkin ne kasvavat takaisin, kun tervehtyy, mutta kurjaa nähdä, että hiuksetkin kärsivät selän kanssa. En edes yritä kysellä Jumalalta, miksi näin tapahtuu, Hän ei vastaa kuitenkaan. Jossain vaiheessa sen itsekin huomaan, kun aika menee eteenpäin.

2 vastausta artikkeliin “ELÄMÄÄ SAIRAANA”

  1. Rauhaa Seija, Asannan laulut ovat suurestinziunanneet ja lphduttaneet minua ollessani yksin Kustavissa talossani. Viime viikolla oli luonani Kustavin ja Taivassalon rukousryhmä, jonks vanhemmat muitivat sinut yhtenä rukousryhmän jäsenenä. Sain tietää, että asut Salossa, mutta kukaan ei kertonut, millaisia koettelemuksia sinulla on ollut tänä vuonna. Vasta kun tänään googlasin nimesi, kun ajattelin että voisin tulla salossa käymään jossain Asannan tilaisuudessa, löysin blogisi ja sain tietää mm. selkäkivuistasi. Olen itse kärsinyt vuosikausia selkä ja iskiaskivuista ja selkä on leikattu kolme kertaa. Tällä hetkellä ei ole kipuja, kiitos Herralle. Hän ei kuitenkaan parantanut minua eri rukoustilaisuuksissa vaan taitavien ortopedien toimesta. Ensimmäinen suuri leikkaus oli , kun olin 40 vuotias Helsingissä Invalidisäätiöllä ja kaksi seuraavaa Jorvin sairaalassa tri Jyrki Salmenkiven toimesta. Kivut jäi leikkauspöydälle. Myös minua on hoitanut Tri Timo Pohjolainen, joka on fysiatri. Hän ei leikkaa, mutta tekee yhteistyötä Jyrki Salmenkiven kanssa. Molemmat ottavat vastaan Helsinki Hospitaalissa ja Jyrki myös Dextrassa Munkkivuoressa. Jyrkin virkapaikka on Töölön selkäkirurgia osatolla, jossa sinutkin voisi operoida. Jorvin selkäkirurgian yksikkö siirrettiin Töölön sairaalaan. Jyrki on paras.
    Puhelinnumeroni on 0407532021, jos haluat soittaa. Olen tällä hetkellä Espoossa, jossa vaimollani on huoneisto. Jyrki leikkasi hänenkin selkänsä.

    1. Asannaa ei enää ole. Se on lopetettu. En myöskään ole koskaan ollut Taivassalon rukousryhmän jäsen, vaan ollut vierailevana puhujana siellä. Koska me emme ole olleet paljoakaan tekemisissä sen jälkeen, kun Virtasen Eira kuoli, eivät he tiedä mitään minun sairaudestani tai juuri muustakaan minua koskevasta. Selkäni on, mikä se on ja se on leikattu eikä se onnistunut. Muuhun leikkaukseen en pysty menemään. Ei ole rahaa, mutta luotan siihen, että Jumala parantaa minun selkäni, kun se aika tulee. Kiitos sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *